СВОБОДА ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА

Среща разговор с Красимир Димовски – журналист и писател

На 3 май по случай Световния ден на свободата на печата, учениците от ПГАСГ „Арх. Камен Петков“ стартираха подкаст „Гласът на 21 век“. Като първи гост в читалнята на библиотеката на гимназията присъства журналистът от вестник „Марица“ и писател – Красимир Димовски. С него деветокласниците от клуб по интереси „Медии, комуникации и гражданско образование“, дискутираха по темата: Свобода по време на война.

Красимир Димовски е роден е в Асеновград, израснал e в с. Яврово. Завършил е Чешка филология. Автор е на сборниците „Ние, кавалеристите“ и „Райската градина“. Последната му книга – „Момичето, което предсказваше миналото“, бе отличена с Наградата на СБП (2021 г.) и Награда „Пловдив“ (2021 г.). Има самостоятелни изложби с политическа карикатура.

Учениците от ПГАСГ „Арх. Камен Петков“ се включиха в дискусията с журналиста и писателя Димовски, като задаваха интересни въпроси, свързани както със свободата на словото и печата, така и с героите на неговите книги. Гимназистите с интерес слушаха разказа на журналиста, който обясни защо диктаторите продължават да съществуват и в нашето съвремие и защо настоящето по отношение на войните се оказва повторение на миналото. Деветокласниците се интересуваха от въпроси, свързани със свободата на словото, на които Димовски категорично отговори, че като журналист не позволява да бъде цензуриран. Според писателя, войната е най-голямото зло и никой няма право да отнема човешки живот.

На финала на срещата Димовски подари на библиотеката на ПГАСГ „Арх. Камен Петков“ последните си две книги – „Момичето, което предсказваше миналото“ и „Ловецът на русалки“ и даде автограф за клуб „Медии, комуникации и гражданско образование“.