ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ “АРХ. КАМЕН ПЕТКОВ ”

НОВИНИ

Посещение на Народното Събрание и Президентството

29.06.2018

На 27.06.2018 г. представителна група на ПГАСГ "Арх. Камен Петков" посети Народното Събрание и Президентството на Република България. Посещението бе награда за участниците в отборите, заели първо и второ място в двете нива за 10. и 11. клас на интерактивната викторина и за победителите в индивидуалните конкурси по превод, посветени на Деня на Европа. По време на общоучилищните инициативи през месец май учениците от 10а, 10б,11а и 11б клас впечатлиха със задълбочените си познания по европейската тематика и напълно заслужиха наградата си.

Посещението в Парламента бе едно вълнуващо преживяване за нашите ученици. Председателят на Народното Събрание госпожа Цвета Караянчева поздрави младежите и ги насърчи да продължат да бъдат активни по обществените теми. Народният представител инж. Атанас Ташков, бивш възпитаник на нашата гимназия, разговаря с учениците и допълнително ги мотивира да учат усърдно, да трупат знания и да формират умения, за да могат да се реализират успешно в професионалната сфера и да бъдат конкурентноспособни. Учениците ни имаха възможност да наблюдават редовно пленарно заседание на Парламента и да проследят процеса на гласуване на текущ законопроект.

Нашите представители бяха посрещнати изключително радушно и в Президентството на Република България. Участваха в беседа, в която бяха обсъдени основните функции на Президента. Запознаха ги с историята на сградата, в която се помещава президентската институция. Посетиха Гербовата зала и присъстваха на смяната на караула. Насладиха се и на приятната обстановка в Президентската Библиотека, където се съхранява историята на президентската институция и на българската държавност. Тук се пазят подаръците, речите, посланията, интервютата, ордените и медалите на българските президенти, както и най-важното и емблематичното по време на мандатите им. Освен книги, експонати от историята на институцията и богат мултимедиен материал, в Президентската библиотека е възпроизведен и кабинетът на първия демократично избран президент на България Желю Желев.

"Посещението на Народното Събрание и на Президентството, прекият контакт със служителите, ангажирани в тях, интересните беседи допълнително мотивираха нашите ученици да продължат да се интересуват от обществените процеси и да се заявяват като граждани с открита позиция", споделиха ръководителите на групата Теодора Иванова, Надежда Фердинандова и Кремена Дживтерова-Стоянова.

Добави коментар