ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ “АРХ. КАМЕН ПЕТКОВ ”

НОВИНИ

Коледни празници в ПГ АСГ

09.01.2012

"Три дена яли, пили и се веселили"- така завършват голяма част от българските народни приказки, когато искат да ни уверят, че е дошъл краят на премеждията ни. А по време на коледните празници човек живее като в приказка, жадува чудеса и дори става склонен сам той да твори чудеса. А три е магическо число: за трета поредна година в ПГАСГ се организират Коледен базар и Коледна пиеса, а коледните празници траят по три дни.

Първите два дни задължително включват Коледен базар на домашно приготвени ястия. Масите се отрупват с курабийки, сладкиши, баклави, торти, кексове, появяват се вкусни кремове, а дори сърми и мусака. Децата /а и родителите им/, създават истински кулинарни фантазии. Те сами определят цените на приготвените от тях вкусотии и то така, че всеки от учениците може да си избере не по едно, а по три-четири неща. Събраните средства винаги са предназначени за благотворителност. През 2009 г. те бяха дарени на Михаела- едно момиченце в будна кома. През 2010 г. с тях се закупиха материали за Школата по изобразително и приложно изкуство в Дом за деца "Олга Скобелева". Най-красивите рисунки на децата от Дома бяха поставени в рамки, закупени от ПГАСГ. На няколко пъти се закупиха играчки и книги, събраха се и се записаха за децата образователни игри и филми.

Събраните средства от Коледа-2011 отново ще бъдат дарени с благотворителна цел.

Освен ястия, на базара се предлагат и ръчно изработени сурвачки, коледни картички, както и сувенири, сътворени от фантазията и уменията на учениците. С тази идея учениците участват в интересен проект да освободят Земята от употребявани торбички и им намериха най-неочаквано приложение.

Два месеца преди празниците се организира конкурс за есе, рисунка и приказка под надслов "Виталната сила на Духа", а най-добрите творби бяха наградени.

Във връзка с Коледните тържества част от учениците оформят и своите проекти по предмета Свят и личност, обединени от мотото "Да направим Добро". Те не изготвят своите проекти формално, с "помощ" от интернет, а разработват реални проекти, които задължително изпълняват в рамките на учебната година за 12 клас. Вече втора година дванадесетокласници работят по проект "Салон за красота", който предлага различни услуги- фризьорство, маникюр, козметика. Миналата Коледа събраните средства осигуриха абитуриентския бал и кандидатстването в университет на един дванадесетокласник от Дом за деца "Олга Скобелева". А тази година ще отидат за закупуване на материали и ушиване на две абитуриентски рокли за девойки от същия дом. Работейки по друг проект, ученички от 12-е клас сътвориха приказна Коледа за всеки, като оформиха по едно малко коледно подаръче- пожелание за всеки учител /а те са 93-ма/ и за всички ученици от 8-те, 9-те и 10-те класове. Върху сгънато по сложен начин хартиено сърце, те изписваха пожеланието и името на човека, за когото е предназначено. Колко ли много светлина трябва да имаш в сърцето си, за да положиш толкова усилия и да запалиш искрица светлина в сърцата на другите.Учениците от 12-и клас отново по такъв проект украсиха фоайето на училището.

Вече трета година ученици на ПГАСГ представят своите театрални таланти в коледните пиеси, под ръководството на госпожа Светла Топалова. Първата – "Българските коледни традиции" -2009 г. беше посветена на традиционните обичаи, свързани с Бъдни вечер и коледуването. Много радост донесоха нашите коледарчета. Пиесата беше представена и в БНТ – Пловдив,а участието в телевизионно предаване беше свързано с много емоции. На следващата Коледа, нашите артисти ни пренесоха 2000 години назад във времето в магията на "Рождество Христово". А последният спектакъл ни запозна с празнуването на "Коледа през вековете".

В тържествата се включиха и прекрасните ни танцьори от танцовия състав при училището "Тримонциум", които повдигнаха духа на настроението. Особена радост ни донесоха децата от вокална група "Бон-Мин" при Дом "Олга Скобелева", които ни възхитиха с певческия си талант. Празничния тонус беше подгряван и от жизнерадостните танци на танцов ансамбъл "Тримонциум" при ПГАСГ.

Всичко това се случи благодарение на усилията на :

Г-жа Тонка Ангелова, г-жа Евелина Дичева, г-жа Веселка Попова, г-жа Иванка Дончева, г-жа Светла Топалова, г-жа Теодора Иванова, г-жа Мара Иванова, инж.Катя Георгиева, г-н Китов, г-жа Валя Малеволти и всички ученици и колеги, които се включиха в подготовката и провеждането на тържествата. В конкурса за най-добре украсена класна стая спечелиха 12- и клас.

В конкурса "Виталната сила на духа" първо място бе присъдено на Ванеса Иванова от 10-ж клас за прекрасното й есе.

С най-вкусни изкушения се представиха учениците от 11в, 9з, 9а, 8в, 9ж класове. Като най-добри кулинари сред учителите и персонала се отличиха: л.арх. Й.Гецова, инж. Е.Аргирова и Катя Тикларова.

Благодарим на нашите талантливи актьори, които участваха в Коледната пиеса:

Атанас Тотков -12 г, Иван Иванов -11з, Самуил Кирков -11е, Гаврил Георгиев, Паун Курделов, Стоян Георгиев и Янко Бозов-11д, Грета Гагова, Елена Димитрова, Надежда Цветкова -11г, Анета Станева, Ива Савова, Петър Щерев -11в, Ванеса Иванова -10ж, Ивет Мехмедова, Сара Попова -9ж, Ева Никудинска, Иван Етов, Каролина Иванова, Мая Аврамова, Радостина Карамфилова, Сияна Мишева, Спас Радев -9б и Денис Халиибрям -8д класове. Искрена благодарност и към художниците от 12-а клас, които отново се погрижиха за нашите декори.

Добави коментар