ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ “АРХ. КАМЕН ПЕТКОВ ”

НОВИНИ

Последни новини

още новини

  Търсене в сайта


Нощ в училищната библиотека

18.05.2017

На 09.05.2017 г., в ПГАСГ " Арх. Камен Петков " се проведе осмото издание на училищния проект "Нощ в училищната бибилиотека". Тази година то премина в рамките на "Твоят час", проект по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г. с участници от групите по интереси „Да си стъпиш на краката по немски език“ „ Да предизвикаш немския език“ и „Готов съм за сертификат по немски език“ с ръководители Татяна Македонска, Екатерина Ихтерова и Надежда Фердинандова, преподаватели по немски език в гимназията. Общото за трите групи събитие бе представителна изява за участниците и бе проведено със съдействието на техните родители.
Точно в 20.30 часа, учениците от паралелките с интензивно изучаване на немски език, заедно със своите учители, приветстваха с добре дошли уважаемите гости - Директора на гимназията госпожа Мариана Спасова, госпожа Ели Гинева от ПГТ "Проф. Асен Златарев ", класните си ръководители. За прекрасното настроение на всички участници тази година, се погрижиха главните организатори - учениците от 9б клас, участващи в групата „Готов съм за сертификат по немски език“ , които с много плам и ентусиазъм подготвиха богата и атрактивна програма. Учениците от 8б клас, участващи в групата по интереси „Да си стъпиш на краката по немски език“ представиха традиционната за събитието драматизация на приказката "Пепеляшка", с което поставиха началото на театралния маратон. Щафетата поеха учениците от 11б клас и 9б клас, участващи в групите „ Да предизвикаш немския език“ и „Готов съм за сертификат по немски език“, които изиграха по изключително забавен начин една нова адаптация на любимата "Снежанка". Последва комедията "Дядо, внуче и компютър", поставена и изиграна по брилянтен начин от Миглена Колева и Борис Калоянов от 9б клас.
За приемствеността на инициативата се погрижи госпожа Македонска, която чрез презентацията си "Всичко започна с ентусиазма на един клас" направи кратка ретроспекция на предишните издания на Нощта. Напомни за началото, поставено през 2009 г., когато с нейния клас, завършил през 2013 г., за първи път изживяха магията на това уникално събитие. С годините всеки един клас, включващ се в проекта, допринасяше по своеобразен начин за характерния облик на нашата прекрасна инициатива.
Последва презентация за град Хамбург и участието на нашия ученик Христо Златанов на Световната олимпиада по немски език, която се проведе там през 2010 г.
С презентацията "Гьоте и жените" участниците се потопиха в лиричния свят на немския поет и писател и се запознаха с неизвестни моменти от автобиографията му.
За състезателния характер на проявата допринесе викторината "Стани богат", която целеше да препита знанието на учениците за интересни факти и събития в Германия.
Училищната читалня приюти всички, пожелали да се включат в надпреварата за четене на непознат текст - откъс от роман.
За нашите бъдещи архитекти и творци с креативни идеи бе предвидена още една конкурсна проява - "За най-красива рисунка, създадена с помощта на стари гримове", представени естествено с наименованията им на немски език.
Нова придобивка в училищната библиотека ще бъде колекцията от изготвени от осмокласниците пана "Сътворението на света". По време на работата с тях те се запознаха с основни събития от историята и праисторията на човечеството, представени с немските им наименования.
Много интерактивни игри, филми, музика, смях и забава допълниха програмата. С нас и тази година беше учителят по биология господин Гюдженов, който със свои свежи идеи също допринесе за колорита на събитието.
За втора поредна година родител, пожелал името му да не се афишира, се погрижи за изискано кетърниг меню с богат асортимент от храни и напитки. А Ивелин Далов, ученик от 9б клас, с подкрепата на семейството си, приготви вкусни пици за всички участници.
Отчитаме едно изключително успешно издание на любимата ни Нощ в библиотеката и вече мислим за следващото!

Добави коментар