ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ “АРХ. КАМЕН ПЕТКОВ ”

НОВИНИ

Последни новини

още новини

  Търсене в сайта


Професионален празник на ПГАСГ „Архитект Камен Петков” - град Пловдив

27.10.2014

Българската православна църква почита паметта на Свети великомъченик ДимитърСолунскиЧудотворец на 26 октомври. Свети Димитър е православен светец. В народния календар празникът Димитровден бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Тази година обаче снегът изпревари Димитровден и засипа страната ден по-рано. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега.

Този ден е известен също и като Митровден или Разпус. С него завършва периодът, за който се наемат сезонните работници като говедари, овчари, ратаи, и става разплащането с тях. Понякога като заплата се дава, освен определената сума, още дрехи и по чифт цървули за всеки от зимните месеци. Започва и спазаряването на работници за следващата година. Според народното поверие от Димитровден започва подготовката за т.нар. "миши празници" на следващия ден.
По повод професионалния празник на нашата гимназия на 24.10.2014-петък, в двора на училището се проведе спэртен празник. Преди началото му госпожаМариана Спасова, директор на ПГАСГ, припомни смисъла на празника и пожела на учениците нда почувстват духа му , след което постави началото на празника.
Всяко едно спортно състезание беше съпроводено с доста емоции, които помагаха на публиката и да се стопли в студения петък.
Естествено в края на съревнованията по крос, хвърляне на медицинска топка, волейбол, футбол, тенис на маса и теглене на въже победителите имаха своята минутка слава на специалната ни почетна стълбичка и получиха награда за усилията си.

към галерията

Добави коментар