ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ “АРХ. КАМЕН ПЕТКОВ ”

НОВИНИ

Последни новини

още новини

  Търсене в сайта


Ден на Европа

12.05.2014

По случай Деня на Европа на 08.05.2014 г. и на 09.05.2014 г. в нашата гимназия се проведе общоучилищна интерактивна викторина със състезателен характер. Препитани и обобщени бяха знанията за Европа и Европейския Съюз на седем отбора от 10 и 11 клас, заявили желание да се включат в училищната инициатива. По сложната, но актуална европейска тематика учениците се готвиха усърдно през цялата учебна година, участваха в редица мероприятия, организирани от Европа Директно-Пловдив и Младежки Екип Европа, разискваха проблематиката в тематичен цикъл уроци в Часа на класа. На училищната фейсбук-страница „Европа и ние от ПГАСГ „Арх. Камен Петков“ протече и съпътстваща, виртуална подготовка на отборите.

Като резултат от сериозните занимания, участниците във викторината респектираха с отличните си знания журито в състав- Евелина Дичева, Теодора Иванова и Надежда Фердинандова-преподаватели от гимназията. Зрителите в залата бяха впечатлени от обширните познания на участниците за историята, географията и институциите на Европейския Съюз, за механизма на вземане на решения, за държавите-членки, за процеса на разширяване, основните права на европейските граждани, езиците и символите на ЕС. Изключително оспорвани бяха полуфиналите на интерактивната викторина, провели се на 08.05.2014 г. С много хъс и амбиция в първия тур на надпреварата се включиха учениците от 10а и 10б клас и след оспорвана битка излъчиха първия финалист-10а клас! Във втория тур си дадоха среща отборите от 10г, 10е и 10 ж клас. И трите отбора демонстрираха завидни познания, ентусиазъм и желание за победа. Отборът, спечелил най-много точки, бе 10г клас. Той доби право да се яви на финала на викторината , заедно с 10а клас.

На 09.05.2014 г. се проведоха финалните състезания. Отличните впечатления от представянето на двата отбора от 10а клас и 10г клас до този момент се затвърдиха и на финалната надпревара. Отборът, който спечели състезанието за 10-ти клас, бе 10а клас.

На финала за 11-ти клас се явиха отборите от 11г и 11е клас. И двата отбора се справиха отлично с поставените им задачи, отговаряха точно и коректно и на въпросите с повишена трудност. 11е клас спечели единоборството и се поздрави с победата.

На 09.05.2014 г. бяха обявени победителите от текущите конкурси, посветени на Деня на Европа:

  • Конкурс за рекламен клип: „България променя Европа” – Мадлен Матейна от 11 е клас;
  • Конкурс за есе „ Да си млад в Европа е ...”- Яница Скерлетова от 10 е клас;
  • Фотоконкурс: „Европа през моя поглед”- Елена Иванова от 11а клас;
  • Конкурс за превод от английски език на български език: „Легенда за Европа”- Веселин Генов от 11е клас;
  • Конкурс за превод от немки език на български език: „Легенда за Европа”- Асен Хубенов от 9б клас.

Победителите във викторината- учениците от 10а клас и 11е клас, както и победителите от обявените конкурси получиха грамоти за отлично представяне и специални поздравления от госпожа Мариана Спасова-Директор на гимназията. Голямата награда –пътуване до град София и посещение на представителствата на Европейската Комисия и Европейския Парламент в България- е осигурена от училищното ръководство и Училищното Настоятелство при Гимназията. Всички участници в проявата получиха предметни награди от Европейски Център „Европа Директно“- Пловдив, за чието съдействие и подкрепа сърдечно благодарим! Инициативата бе широко отразена в местните медии и от БНТ2.

галерия

Добави коментар